O.C.M.W.
Veurnestraat 22 , 8970 Poperinge
Tel: 057 33 33 00
Fax: 057 33 90 39
Ocmw Poperinge Ocmw Poperinge
U bent hier: Home>Nieuws>Spaarzaam omgaan met leidingswater in deze droogteperiode

Spaarzaam omgaan met leidingswater in deze droogteperiode

Het is al geruime tijd droog in Vlaanderen. Droogte in combinatie met warme dagen, zorgt voor hoog leidingwaterverbruik.  Extra zuinig omgaan met (leiding)water is belangrijk.  Enkele tips:

  • Door de tijd onder de douche te verkorten naar 4 minuten, bespaart u ongeveer 40 liter warm water per douchebeurt. Jaarlijks kunt u zo gemakkelijk ruim 12.000 liter warm water besparen. Bijkomend voordeel: U bespaart ook op energie omdat u minder warmte gebruikt. Grote winst dus. 
  • Een douchebeurt verbruikt meestal minder water dan wanneer u een bad neemt. Maar een bad half vullen, of meerdere kinderen tegelijk in bad is ook slim omgaan met water.
  • Er zijn veel waterbesparende artikelen op de markt die ook helpen minder water te verbruiken. Waterbesparende douchekoppen, mengkranen en doorstroombegrenzers bijvoorbeeld.
  • Ruim een kwart van ons waterverbruik spoelt letterlijk door de wc. Een waterbesparende knop geeft een grote besparing.
  • In de tuin kunt u een regenton gebruiken om uw tuin te sproeien. U vangt het regenwater op en gebruikt dit water in plaats van drinkwater.
  • Een lekkende kraan kan op jaarbasis zo'n tweeduizend liter water verspillen. Even (laten) repareren dus!
  • Vaatwassers of wasmachines met halve inhoud laten draaien, kost ook veel onnodig water. Een afwas met de hand in een teiltje kost minder water dan een hele vaatwasser laten draaien voor een paar bordjes of kopjes. De hele vaat afspoelen en afwassen onder een stromende kraan is weer veel minder zuinig dan een volle vaatwasser laten draaien.
  • Laat u de kraan lopen tijdens tandenpoetsen of scheren? Draai hem in het vervolg alleen open als u water nodig heeft en daarna gelijk weer dicht. Kleine moeite, groot effect!

Voor meer informatie en tips kan men terecht op de websites van de Vlaamse Milieumaatschappij (www.vmm.be), de Watergroep (www.dewatergroep.be) of AquaFlanders (www.aquaflanders.be).

Volg de beschikbaarheid van leidingwater in Vlaanderen op de voet op https://www.vmm.be/data/leidingwater-beschikbaarheid.

Terug naar nieuws