O.C.M.W.
Veurnestraat 22 , 8970 Poperinge
Tel: 057 33 33 00
Fax: 057 33 90 39
Ocmw Poperinge Ocmw Poperinge
U bent hier: Home>WZC Huize Proventier - 057 34 65 80>Groene energie

Groene energie

Het OCMW van Poperinge wil bijdragen aan een oplossing voor het klimaats-probleem door zelf groene stroom te produceren. Dit doen ze door het dak van het Woonzorgcentrum Huize Proventier van zonnepanelen te voorzien. De installatie heeft een oppervlakte van 900 m², een vermogen van 121 kWpiek en telt 450 panelen. 

Niets bijzonders denk je misschien, tegenwoordig gebeurt het wel vaker dat er ergens zonnepanelen gelegd worden? Het tegendeel is echter waar: dit project is een heel bijzonder project: in de eerste plaats omdat het tot hiertoe het grootste zonneproject in Poperinge is en daarnaast omdat het het eerste zonneproject met een dergelijke omvang in Vlaanderen betreft waarbij de burger kan participeren! De burger kan dus één of meerdere aandelen kopen bij de coöperatie BeauVent waardoor hij/zij mee helpt investeren, maar eveneens de vruchten  hiervan plukt. Elk jaar wordt namelijk een dividend van 6% uitgekeerd!

Deze mogelijkheden vloeien voort uit de bewuste keuze van OCMW Poperinge om met de coöperatie BeauVent uit Diksmuide in zee te gaan. OCMW Poperinge koos voor cvba BeauVent omwille van de maatschappelijke en duurzame meerwaarde. De maatschappelijke meerwaarde zit in het feit dat de bevolking mee kan participeren in het project en eens men aandeelhouder is de koers binnen BeauVent ook kan helpen bepalen.

Het OCMW Poperinge is erg trots op dit unieke project.  Op woensdag 24 juni werd het project officieel ingehuldigd.  Voorzitter Mark Paelinck legde het 450ste zonnepaneel eigenhandig op het daksysteem. Daarna sloot hij m.m.v. Steven Camertyn van BeauVent en Wim Maris van de installerende firma EcoTechnieken uit Klerken het laatste paneel aan op de technische infrastructuur.  Ten slotte overhandigde de OCMW-voorzitter een cheque van 250 euro en ontving Mark Paelinck van BeauVent het bewijs van aandeelhouderschap in de coöperatieve vennootschap. 

Dezelfde avond nog kon het publiek kennis maken met het aanbod van BeauVent cvba.  Wie een eigen zonne-installatie te duur vindt of geen geschikt dak heeft, krijgt via dit project de kans om volgens de eigen financiële mogelijkheden te investeren in zijn eigen stukje groene stroom in de eigen stad. Dit werd toegelicht in een infosessie.

Daarbij werd de werking van BeauVent cvba en ZonneWinDT voorgesteld alsook de PV-installatie zoals die op het dak van Huize Proventier werd geplaatst.  Verder kregen de toehoorders uitleg over hoe zij kunnen participeren in de installatie en hoeveel rendement zij mogen verwachten.  Een belangrijk onderdeel was evenwel ook het meegeven van tips en trucs om energie te besparen.  Want daar begint het mee...

De cvba BeauVent informeert en sensibiliseert de bevolking via  de vzw ZonneWinDT. Deze vzw geeft workshops, infosessies, energieadvies,... aan vennoten, scholen en allerlei organisaties met de bedoeling mensen bewuster te leren omgaan met energie, duurzamer te leren (ver)bouwen, leven,...  Vennoten krijgen gratis advies op maat bij (ver)bouwen of een energiescan van hun woning of advies ivm het installeren van zonnepanelen,.... 

ZonneWinDT vzw heeft ook een samenwerkingsverband met het provinciebestuur en de meeste West-Vlaamse gemeenten waarbij inwoners van deze aangesloten gemeenten duurzaam (ver)bouwadvies krijgen voor maar 25 euro, doordat de Provincie en de gemeenten meefinancieren. De duurzame meerwaarde van de samenwerking zit in het feit dat de 4 pijlers van duurzaamheid ten zeerste aanwezig zijn: people, planet, profit, participation.

Vennoot worden bij BeauVent?

  • - Wil je investeren in BeauVent? Aarzel dan niet en wordt vennoot. Dit is een goede zaak voor het milieu en voor je portemonnee. Eén aandeel kost 250 euro.
  • - Je ontvangt jaarlijks een dividend van maximum 6 %.
  • - Je beslist mee in de wekring van BeauVent want als vennoot heb je één stem op de algemene vergadering, hoeveel aandelen je ook hebt.
  • - Je kan onze groene stroom aankopen.
  • - Je krijgt een tijdbon die je recht geeft op 2 uur advies inzake energiebesparing bij je thuis.
  • - Je ontvangt 4 maal per jaar de nieuwsbrief van BeauVent.

Voor meer info:

BeauVent cvba, Steven Camertijn, tel. 0484 11 21 33 of 058 29 90 29

OCMW Poperinge, Mark Paelinck (voorzitter), tel. 057 33 33 00.

 

Fotoalbums

Fotoalbum Groene energie

Groene energie 30.06.2009

7 fotos

Op deze pagina