O.C.M.W.
Veurnestraat 22 , 8970 Poperinge
Tel: 057 33 33 00
Fax: 057 33 90 39
Ocmw Poperinge Ocmw Poperinge
U bent hier: Home>Sociaal Huis - 057 33 33 00>Samenwerkingsverbanden>Samenwerking met voedings- en tweedehandswinkel DE WERVEL

Samenwerking met voedings- en tweedehandswinkel DE WERVEL

De Wervel

De Wervel, is een feitelijke vereniging, opgericht in 1996 als plaatselijke afdeling van de Internationale Sint-Vincentiusvereniging. Minder bedeelden kunnen er in de voedingswinkel wekelijks gratis een hoeveelheid voedingswaren afhalen naargelang de grootte van hun gezin. Verder kunnen zij er tweedehandse kledij, huisraad en meubelen aankopen tegen een geringe vergoeding.

De vereniging werkt enkel met vrijwilligers. Het doelpubliek uit de 23 parochies van het decanaat Poperinge wordt bereikt via verwijzing door een plaatselijk OCMW, een sociale dienst, Wederzijds Hulpbetoon, of een parochiaal contactpersoon. Een maatschappelijk werker (vrijwilliger) houdt er om de 14 dagen zitdag en waakt ook over de gegrondheid van de aanvragen.

Voedselhulp aan de meest hulpbehoevenden.

De Wervel verdeelt ook voedselpakketten die afkomstig zijn van  EU-goederen via de BIRB (Belgisch Interventie- en Restitutiebureau). Het verdelen van voedselhulp wordt door het OCMW volledig overgelaten aan “De Wervel”. 

De beperkende definitie van begunstigden (leefloon met eventuele afwijkingen) werd uitgebreid tot 5 categorieën begunstigden die beantwoorden aan de reglementaire voorwaarden en het OCMW kan ook categorieën begunstigden bepalen.

  • leefloners
  • daklozen
  • personen zonder papieren
  • personen in illegaal verblijf
  • vluchtelingen
  • categorieën begunstigden door het OCMW te bepalen in de lokale situatie voor zover deze categorieën overeenstemmen met de Europese definitie van de meest behoeftigen en voor zover deze categorieën aan het BIRB worden meegedeeld.
Ook de controles worden vereenvoudigd.

In januari moeten de verenigingen beschikken over een lijst van begunstigden. De lijst kan door de controles op drie manieren gevalideerd worden:

  • individuele attesten afgeleverd door het OCMW
  • een lijst opgesteld door de vereniging maat gevalideerd door het OCMW
  • een partnerschapsovereenkomst tussen de vereniging en het OCMW waardoor de vereniging  er zich toe verbindt een interne controle te houden van de ontvankelijkheidcriteria bepaald door het OCMW van de gemeente.

 Info via Sociale Kaart.

 

Meer Info & bijlagen

De Wervel - Brochure - De Wervel - Brochure

Op deze pagina