O.C.M.W.
Veurnestraat 22 , 8970 Poperinge
Tel: 057 33 33 00
Fax: 057 33 90 39
Ocmw Poperinge Ocmw Poperinge
U bent hier: Home>NESTOR - 057 46 96 02

NESTOR - 057 46 96 02

Dorpsdienst NESTOR is opgestart op 4 november 2002.  NESTOR is een afkorting die staat voor NEtwerk voor STeun aan Ouderen in het Ruraal gebied Alveringem, Poperinge en Vleteren. De aanleiding tot het opstarten van de dorpsdienst kwam vanuit de resultaten van een leefbaarheidsonderzoek in de Westhoek (1997). Nogal wat dorpen kampen immers met ongunstige ontwikkelingen: de meeste voorzieningen verdwijnen en de sociale spankracht van het dorp verandert van aard en wordt veel meer vrijblijvend. De gezinnen worden kleiner en de kinderen blijven niet meer zo vaak op de streek wonen, zodat de ouderen afhankelijk worden van anderen. Ook een beperkte mobiliteit, toenemende vergrijzing en minder mantelzorg kwamen naar voren uit dit onderzoek. In november 2004 trad OCMW Lo-Reninge toe tot de dorpsdienst. In 2010 kwam Heuvelland erbij en in 2015 stad Mesen. Dankzij Leader-middelen kan Nestor de uitbouw in Mesen realiseren; deze middelen lopen van 01/07/2015 tot en met 30/09/2018.

NESTOR is een netwerk van vrijwilligers, die - ondersteund door professionele medewerkers (2,25 VTE) - diverse soorten dienstverlening aanbieden aan senioren en mensen met een zorgbehoefte.  Het aanvullende aanbod bestaat uit: vervoers– en boodschappenhulp, klusjesdienst, hulp in en rond het huis en gezelschapsdienst.  Sinds 2008 organiseert NESTOR per dorp verjaardagsbezoekjes bij 80-plussers. Elke senior die 80 jaar of ouder is, wordt verwend met een bezoekje in de week van zijn/haar verjaardag. Bedoeling is om senioren beter te informeren, eenzaamheid te doorbreken door een gezellige babbel, vragen en signalen op te vangen en te behandelen.

De dorpsdienst NESTOR richt zich tot alle inwoners van de dorpen van Alveringem, Heuvelland, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge en Vleteren.  Nestor is niet werkzaam in Poperinge-centrum, maar wel in alle dorpen en buiten de ring van Poperinge.

Dorpsdienst Nestor is erkend en gesubsidieerd als autonome vrijwilligersorganisatie in de welzijns- en gezondheidssector (Vlaamse overheid).

Met de steun van het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).

www.vlaanderen.be/pdpo

 

 

Meer Info & bijlagen

Folder Nestor - Folder Nestor
Nestor affiche - Nestor affiche

Foto's

Op deze pagina

Nuttige adressen