O.C.M.W.
Veurnestraat 22 , 8970 Poperinge
Tel: 057 33 33 00
Fax: 057 33 90 39
Ocmw Poperinge Ocmw Poperinge
U bent hier: Home>Sociaal Huis - 057 33 33 00>Sociale dienstverlening >Energie

Energie

De energiefacturen wegen steeds zwaarder door in elk gezinsbudget.  Personen met betalingsproblemen voor de energiefacturen kunnen terecht bij het OCMW.  Elk jaar wordt ook een verwarmingstoelage toegekend aan bijzondere categorieën van inwoners.

We rekenen energie voor verwarming, verlichting en huishoudtoestellen tot onze basisbehoeften. Elke Vlaming kan kiezen bij welke leverancier hij aardgas, stookolie of elektriciteit aankoopt. De netbeheerders van het elektriciteits- en aardgasnetwerk realiseren dag en nacht via hun distributienetten voor een probleemloze levering aan huis en correcte metingen van het verbruik. De energiekosten die samenhangen met ons basiscomfort maken onderdeel uit van elk huishoudbudget. Voor heel wat gezinnen wegen deze kosten echter serieus door. Een koude winter doet de facturen verder oplopen.

Om ervoor te zorgen dat iedereen continu kan beschikken over elektriciteit en aardgas voorziet de energiewetgeving een aantal sociale maatregelen. In 2009 keurde de Vlaamse Regering een verruiming van de beschermingsmaatregelen tegen afsluiting toe. Het Vlaams Energieagentschap schreef daarom in samenwerking met Samenlevingsopbouw een brochure die hulpverleners en gezinnen in klare taal de maatregelen toelicht.

Zo heeft iedere Vlaming recht op een gratis hoeveelheid elektriciteit. Bepaalde categorieën van afnemers genieten van lagere energieprijzen, de "sociale maximumprijzen", naast andere voordelen. Ook zijn er vaste procedures (herinneringsbrieven, vastgelegde betaaltermijnen...) en maatregelen zoals de budgetmeters die voorkomen dat wie problemen heeft met het betalen van zijn elektriciteits- en/of gasfacturen schulden gaat opbouwen of afgesloten wordt. Wil je meer weten over deze maatregelen, surf dan naar www.energiesparen.be/publicaties en download de brochure. Je kan je brochure ook afhalen in het OCMW.

 

Op deze pagina

Nuttige adressen