O.C.M.W.
Veurnestraat 22 , 8970 Poperinge
Tel: 057 33 33 00
Fax: 057 33 90 39
Ocmw Poperinge Ocmw Poperinge
U bent hier: Home>LDC De Bres - 057 34 66 24>Enkele projecten uitgelicht

Enkele projecten uitgelicht

Boekenruilkast - Geef je boek een tweede leven !

Voor de 3de keer de nieuwe van Lanoye cadeau gekregen ? Al lang ontdekt wie het gedaan heeft in de laatste Aspe ? Geef je boek een tweede leven: stap naar de boekenruilkast in De Bres en neem er een ander boek gratis voor in de plaats. Met de boekenruilkast spelen we in op een maatschappelijke trend en willen we lezen nog aantrekkelijker maken. Boekenruil is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goedkoop en leuk.

De boekenruilkast staat in de inkom van De Bres. Lokaal boekenliefhebber Veronique Bulckaert is de initiatiefneemster. Samen met De Bres en de Openbare Bibliotheek werkte ze dit project uit. "In het begin moest ik het kastje geregeld aanvullen, maar ondertussen is dit minder vaak nodig. Er zijn voldoende gebruikers die er zelf boeken in stoppen. Mijn rol is nu beperkt tot het wekelijks opruimen van het kastje en ervoor te zorgen dat boeken die er al een tijdje in staan, vervangen worden door andere", vertelt initiatiefneemster Veronique.


Dopjesactie ten voordele van Vrienden der Blinden.

Op donderdag 13 september trekken we met de rolwagens naar 'Vrienden der Blinden' te Koksijde, een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden. Je kan 'Vrienden der Blinden' helpen door dopjes te verzamelen. De ingezamelde dopjes worden verkocht als grondstof aan een recyclagebedrijf. Voor de volledige opleiding van een geleidehond is er 83,33 kg dopjes nodig. Dat is dus heel wat.

Breng tot en met woensdag 12 september uw verzamelde dopjes naar De Bres. Wij leveren ze persoonlijk af tijdens onze rolwagenwandeling.

Goede dopjes:

  • alle plastic dopjes van mineraal- en spuitwater, frisdranken, fruitsap en melk
  • doppen van vloeibare wasmiddelen, wasverzachters, spuitbussen
  • deksels van choco, pindakaas en speculaaspasta, mits het papiertje aan de binnenkant er uit is

Foute dopjes:

  • verpakking van olie, detergenten of andere chemische producten
  • metaal, blik, kurk, glas of batterijen
  • dopjes die vuil en vies zijn (schimmel, vuil, zand, vet)
  • plastiek dopjes met karton of papier vanbinnen

Fiets- & wandelzoektocht.

In de maanden juli en augustus organiseert De Bres zowel een fiets- als een wandelzoektocht. Deze zoektochten werden helemaal uitgewerkt door onze noeste vrijwilligers.

De fietszoektocht loopt langs de Hoppelandroute. De route situeert zich ten noordwesten van Poperinge. Je fietst langs het domein De Lovie en het Bardelenbos naar Roesbrugge-Haringe. Daarna ga je via Proven en het domein Douthof naar Sint-Jan-ter-Biezen. De terugweg voert je langs het Helleketelbos en het stadspark De Bommelaer.

De wandelzoektocht is een rekenkundige speurtocht geworden op het deel van Poperinge dat grenst aan de Pezelstraat. Aan de Letterbeek draait het parcours naar de Maeke-Blyde en gaat door de Vaux-sous-Chevremont naar de Pezelhoek. De terugweg daalt af via de Doornstraat.

Indienen in De Bres ten laatste 14 september. Resultaten inkijken en prijzen afhalen in De Bres vanaf 1 oktober. Prijs: 2 euro per inschrijvingsformulier (verkrijgbaar in De Bres op weekdagen en bij de dienst Toerisme op weekends en sluitingsdagen van De Bres).


Mantelzorgcafé.

Vlaanderen telt meer dan 600.000 mantelzorgers, mensen die al dan niet langdurig en onbetaald zorgen voor een hulpbehoevend familielid, kennis of buur. Heel wat mensen nemen daarbij een groot aandeel van deze steeds belangrijker wordende informele zorg op zich. Mantelzorgers gaven in het verleden aan dat ze in de ondersteuning van hun zorgtaak moeilijkheden ervaren bi het vinden van toegankelijke informatie, lotgenotencontact, psychosociale ondersteuning en kortstondige opvang.

In samenwerking met !Drops, een sociaal innovatiebureau uit Gent, wordt in Poperinge een mantelzorgcafé opgericht. Dit is een ontmoetingsplaats voor mantelzorgers waar ze een deugddoende babbel of een luisterend oor krijgen in een gezellige sfeer waar ook rond diverse thema's gesproken kan worden. Een kerngroep van gedreven mantelzorgers heeft reeds een aantal sessies achter de rug waarbij een naam voor het mantelzorgcafé werd gekozen, eigen ideeën werden uitgewerkt, thema's vastgelegd, ...

Wilt u nog aansluiten bij de kerngroep, neem dan contact op met Karlijn Debruyne (0470 52 18 39 of stuur een mail naar karlijn.debruyne@poperinge.be) bij vragen of om uw aanwezigheid door te geven.

 

Op deze pagina