O.C.M.W.
Veurnestraat 22 , 8970 Poperinge
Tel: 057 33 33 00
Fax: 057 33 90 39
Ocmw Poperinge Ocmw Poperinge
U bent hier: Home>Buurtdiensten>Buurtsalons: voor, in en met de buurt

Buurtsalons: voor, in en met de buurt

Het stadsbestuur van Poperinge hecht veel belang aan de vitaliteit en leefbaarheid van de buurten en dorpen in Poperinge. Daarom wordt in de komende jaren sterk ingezet op het creëren van warme en zorgzame buurten. De oprichting van de buurtsalons in de deelgemeenten van Poperinge kadert hierbinnen. Een buurtsalon is een multifunctionele en centrale plaats in het dorp waar dienstverlening, ontmoeting en mobiliteitsvoorzieningen geconcentreerd worden op schaal van het dorp. Een buurtsalon sluit dus sterk aan bij de geborgenheid van het dorp waar iedereen iedereen kent en waar men elkaar uit de nood helpt.

Een buurtsalon is een echt "salon" waar iedereen thuis is, ook de kansengroepen. Waar bruggen gebouwd worden tussen de verschillende "groepen" in het dorp.

Poperinge haalde voor zowel het buurtsalon Watou als het buurtsalon Roesbrugge een subsidie binnen. Met deze subsidies wordt een participatietraject met de dorpsbewoners rond de concrete invulling van het buurtsalon georganiseerd. Concreet wordt in 2020 een bevraging afgenomen rond de mogelijke invulling van het buurtsalon. Met de resultaten van de bevraging wordt in workshops aan de slag gegaan. In Krombeke nam het studiebureau Yellow Window een bevraging af. Er wordt nu aan de slag gegaan met de bevraging door een voorstel uit te werken voor de herinrichting van OC De Bampoele.


In 2020 worden alvast volgende activiteiten in het buurtsalon van Watou en Roesbrugge georganiseerd.

Buurtsalon Watou (OC De Bollaard - Winnezelestraat 18 - 8978 Watou)

  • Trefpunt voor en door inwoners van Watou. Het trefpunt biedt laagdrempelige sociale-administratieve hulp aan inwoners die niet gemakkelijk in Poperinge geraken. Tijdens de openingsuren van het trefpunt kunnen inwoners er ook langs voor een kopje koffie, ontlenen van boeken, de krant lezen, ... Het trefpunt gaat door op 18 januari, 15 februari, 21 maart, 16 mei en 20 juni, telkens van 10 u tot 12 u.
  • Zitdag dienst Seniorenzorg. De dienst Seniorenzorg houdt elke 1ste dinsdag van de maand (van 13u30 tot 16u30) een zitdag. Inwoners kunnen langs gaan voor advies en ondersteuning bij het ouder worden.
  • Bibliotheek. Watounaars kunnen in het buurtsalon terecht voor het ontlenen van een boek, elke vrijdag van 14u tot 18u en tijdens de openingsuren van het trefpunt.

Buurtsalon Roesbrugge (Prof. Rubbrechtstraat 97 - 8972 Roesbrugge-Haringe)

  • 3-maandelijkse ontmoetingsactiviteiten voor 80+. De Bres, Nestor Poperinge, Okra en Samana organiseren 3-maandelijks een ontmoetingsactiviteit voor 80+ uit het dorp.
  • De bollesjetters. Een groep enthousiaste dames die fan zijn van breien komen elke maandag samen in het buurtsalon van 19u tot 22u. Zij staan tevens op dat moment in voor het ontlenen van boeken, een kopje koffie aanbieden aan bezoekers, ...
  • Infopunt Sociaal Huis. Elke maandag van 14u tot 17u. Voor vragen over de buurt, de leefbaarheid van het dorp, welzijn, individuele problemen en inlichtingen van allerlei aard kan je terecht bij de maatschappelijk werker.
  • Zitdag dienst Seniorenzorg. De dienst Seniorenzorg houdt elke 2de dinsdag van de maand (van 13u30 tot 16u30) een zitdag. Inwoners kunnen langs gaan voor advies en ondersteuning bij het ouder worden.
  • Bibliotheek. Roesbruggenaars kunnen in het buursalon terecht voor het ontlenen van een boek, elke vrijdag van 14u tot 18u en wekelijks wanneer de bollesjetters er breien.

 

Op deze pagina